KlantenzoneNavigatie
  • CASIER RISK & INSURANCE cvbaMenen
  • GROUP CASIER RISK & INSURANCE cvbaLedeberg (Gent)

De nieuwe verzekeringskaart

08/07/2020

De nieuwe verzekeringskaart

Vanaf 1 juli ondergaat de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, maw de groene kaart, enkele wijzigingen

  • Het verzekeringsbewijs zal enkel nog afgedrukt worden op een witte achtergrond
  • De autoverzekeraars zijn ook niet langer verplicht om een papieren versie aan hun klanten te bezorgen, het mag nu ook elektronisch

Een aantal maatschappijen kiezen er bewust voor om voorlopig de witte kaart op papier toch ter beschikking te blijven stellen omwille van volgende redenen:

  • Vermijden dat een bestuurder het verzekeringsbewijs niet terugvindt, bij controle of ongeval.   Dit is des te meer een risico indien een gezinslid, collega, vriend of andere gelegenheidsbestuurder aan het stuur zit, zonder toegang tot de mailbox of MyBroker van de polishouder.
  • Vermijden om klanten of makelaars te moeten vragen zelf groene kaarten te printen, om ze alsnog in het handschoenkastje te leggen. 
  • Omdat in volle COVID-19 crisis het verstandiger is om geen smartphones te moeten doorgeven aan politie of tegenpartijen bij ongeval, om in te zoomen op de gegevens en geldigheid van het verzekeringsbewijs op een klein scherm.

Kortom, om problemen te vermijden bij politiecontrole of ongeval, blijven een aantal maatschappijen voorlopig gewoon nog de papieren 'witte' kaarten versturen.

Een betere oplossing die het jaarlijkse verzekeringsbewijs op een gebruiksvriendelijke manier digitaliseert, is recent ontwikkeld op sectorniveau.  Bovendien zal deze oplossing een doorbraak kunnen brengen in het reduceren van het nog steeds grote aantal onverzekerde wagens op de Belgische wegen.

Deze oplossing kan wel pas in de markt gelanceerd worden zodra de meerderheid van de verzekeraars hun systemen gekoppeld hebben.  Meer nieuws daarover volgt later.

Wie na 1 juli nog beschikt over een groen exemplaar aan boord hoeft zich geen zorgen te maken, hij of zij ontvangt de nieuwe witte of elektronische editie tegen de volgende vervaldag.

Verzekeringsbewijs in de auto

Waarvoor dient de verzekeringskaart eigenlijk? Het document levert het bewijs dat je verzekerd bent.
De burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voor motorrijtuigen is immers een verplichte verzekering. Bij controle moet je het verzekeringsbewijs kunnen tonen; het is een verplicht boorddocument net als het inschrijvingsbewijs van de wagen, het gelijkvormigheidsattest en het keuringsbewijs.

Het verzekeringsbewijs vermeldt ook in welke landen je autoverzekering geldt en voor welke periode. Verzekeraars mogen voor bepaalde landen, of bepaalde delen van landen, de dekking weigeren. Dit is bij voorbeeld het geval voor Servië. Al deze info staat vermeld op je internationaal verzekeringsbewijs. Aan de grensposten van sommige landen kan het zijn dat je nog steeds een papieren verzekeringsbewijs moet kunnen tonen. Dat is bij voorbeeld het geval voor Marokko, Tunesië en Turkije.  Controleer altijd voor je vertrekt of je autoverzekering geldig is in het land van bestemming als je buiten de Europese Unie wil reizen.

Terug naar Blog: Auto
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.