KlantenzoneNavigatie
  • CASIER RISK & INSURANCE bvMenen
  • GROUP CASIER RISK & INSURANCE bvLedeberg (Gent)

Nieuwe regels voor huispersoneel

01/10/2014

Wat met de verzekering?

Vanaf 1 oktober 2014 moet op het loon van personeel dat manuele prestaties verricht, voornamelijk poetsvrouwen en tuinmannen, sociale bijdragen worden betaald.       

Deze nieuwe regeling betekent dat particulieren werkgevers worden. Op het loon dat zij aan de poetsvrouw of de tuinman betalen, moeten voortaan sociale bijdragen betaald worden. Wie dit personeel na 1 oktober in dienst wil houden, zal zich moeten inschrijven als werkgever bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Daarbij horen een aantal administratieve verplichtingen zoals een Dimona aangifte indienen, en een driemaandelijkse DMFA-aangifte. Hiervoor zal meestal een sociaal secretariaat ingeschakeld worden.

Voor wie gelden deze regels?

Het gaat vooral om mensen die handenarbeid doen in het huishouden of de tuin, en daarvoor een loon uitbetaald krijgen. Een babysit komt niet in aanmerking. Ook wie occasioneel iemand vervoert of helpt bij het boodschappen doen, valt niet binnen deze categorie.

Dienstencheques als oplossing?

Aan het systeem van de dienstencheques verandert er niets. Omdat het voor een particuliere persoon helemaal niet evident is om zich als werkgever in te schrijven en de diensten van een sociaal secretariaat ook hun kostprijs hebben, zal het systeem van de dienstencheques overblijven als beste alternatief. Dienstenchequebedrijven leveren trouwens ook in vele gevallen huispersoneel waarvoor geen fiscaal voordeel bestaat, zoals tuinhulp of klusjesdiensten.

Moet ik mijn verzekering huispersoneel nog laten bestaan?

Alleen indien u beroep doet op de diensten van een babysit, boodschappenhulp of occasionele vervoerdiensten heeft uw verzekering huispersoneel nog zin.

Indien u toch uw polis in stand houdt voor de bezoldigde  poets- of tuinhulp zal uw verzekering huispersoneel een ongeval van deze personen alleen vergoeden nadat u zich als werkgever hebt ingeschreven. Indien u dus niet van plan bent om dat te doen heeft deze verzekering geen zin meer en kan u ons best de opzeg van dit contract vragen.

Pas op, want indien u dit type personeel verder tewerkstelt zonder aan de hierboven beschreven verplichtingen te voldoen organiseert u zwartwerk, met alle gevaren van dien. Dat moet in ieder geval vermeden worden.

Terug naar Blog: Arbeidsongevallen
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.