KlantenzoneNavigatie
  • CASIER RISK & INSURANCE cvbaMenen
  • GROUP CASIER RISK & INSURANCE cvbaLedeberg (Gent)

Kunstverzekering

23/08/2022

Kunstverzekering

Kunstverzekering

Kunst is een heel subjectief gegeven, waarbij men bij een eerste kennismaking een "hate it or love it" gevoel krijgt. De ene koopt het om de schoonheid ervan, voor de ander is het een investeringsgoed.

Tijdens het verblijf in de woning, bedrijf of expositieruimte, zijn de werken steeds blootgesteld aan externe gevaren, zoals brand, diefstal of andere beschadigingen.

Om u hiervan te behoeden, kunnen deze voorwerpen beschermd worden tegen calamiteiten en dit onder de vorm van verzekering.  Hierna lijsten we enkele mogelijkheden op:

  • de meest eenvoudige, dewelke de engste vorm van bescherming is, is om het risico toe te vertrouwen aan de particuliere brand- of bedrijfsverzekering, alwaar er gewerkt wordt met een limiet per object.
  • gespecialiseerde verzekeraars kunnen de kunstvoorwerpen afdekken volgens uitgebreide voorwaarden, dewelke verzekerd worden volgens het "alle risico's behalve" principe. De waarborg wordt zowel thuis, op tentoonstellingen, of tijdens het transport verleend, afhankelijk van uw wensen.
  • wanneer we spreken over tentoonstellingen of beurzen, gaat de organisator vaak een verzekering "nagel tot nagel" afsluiten. De waarborg wordt getriggerd van zodra het kunstwerk van de haak wordt gehaald, geëmballeerd wordt op de plaats van vertrek tot bij aankomst in de expositieruimte, inbegrepen de omgekeerde beweging. Vaak wordt daar ook het verblijf aan gekoppeld.

Deze oplossingen mogen dan wel deugdelijk zijn, alles valt en staat met de waarde van het kunstvoorwerp. We raden stellig aan om de waarde vast te leggen middels een voorafgaande expertise, waarbij de expert geaccrediteerd dient te zijn door de verzekeringsmaatschappij. De waarde kan doorheen zijn/haar levensduur (sterk) fluctueren, met als gevolg dat we adviseren om op regelmatige tijdstippen het goed te onderwerpen aan een expertise en die waarde mee te delen aan de verzekeraar.

Auteur: Bart Pieters

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.